20.1.2011

Tuttuja ja tuntemattomia

Pelastakaa Lapset ry:n julkaiseman tuoreen kyselyn mukaan

netin sosiaalissa palveluissa tutustuminen uuteen ihmiseen tapahtuu helposti. Yli 80 prosentilla kyselyyn vastanneella 12–17 –vuotiaalla lapsella on sosiaalisen median palveluissa nettikavereita, joita ei ole koskaan tavannut tosielämässä. Huumorintaju, keskinäinen ymmärrys ja yhteiset kiinnostuksen kohteet ylläpitävät netissä toisensa tavanneiden tuttavuussuhdetta.

Vuoden 2010 lopussa toteutettuun kyselyyn vastasi liki 800 nuorta.
Parhaimmillaan netti on näppärä väline luoda ja ylläpitää hyvin usein syvempiäkin ystävyyssuhteita. Tämä pitää paikkansa niin ikään omissa nettisuhteissani.

Nettielämässä kurjinta on, että nuoret joutuvat turhan usein kohtaamaan verkossa kiusaamista ja seksuaalista häirintää. Kyselyn mukaan ikäviä kokemuksia oli noin viidesosalla nuorista.
Pelastakaa Lapset ry haluaa lisätä nuorten tietoisuutta online-elämään liittyvistä oikeuksista. Nyt riittää -kampanjalla se kehottaa nuoria kertomaan netissä kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Vanhempienkaan ei silti pidä ulkoistaa lastensa nettielämään liittyvää huolehtimista perheen ulkopuolelle. Aina silloin tällöin teiniltä kannattaa kysäistä kohteliaasti, mutta tungettelua vältellen hänen nettisurffailukuulumisiaan.

Tutustu Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuuteen liittyvään raporttiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti