16.6.2009

Kaihoisia lomamuistoja


Palasin äskettäin kaksiviikkoiselta matkalta Portugalista. Kuumana hehkuvan auringon ja huikeiden maisemien lisäksi sain perheeni ja ystävieni kanssa nauttia muun muassa paikallisten ihmisten ystävällisyydestä, herkullisista kalaruoista ja kertakaikkiaan leppoisasta tunnelmasta. Omatoimisen lomailijan kohteena Lissabon lähiseutuineen oli kerrassaan nappivalinta.

Portugalin kansallispäivää (10.6.) juhlimme lukuisten paikallisten tavoin Alfaman kapeilla ja sardiinintuoksuisilla kujilla. Keskellä värikästä fiestaa oli kiva havaita, että kaikenikäiset ihmiset, vauvasta vaariin, viettivät juhlaa yhdessä - ilman ikärasismia.

Myös lapset olivat tervetulleita ravintolaan myöhään yöllä. Ja jos uni sai valtaansa perheen nuorimmaisen kesken illallisen, niin ravintolan henkilökunta rakensi hetkessä taaperolle tuoleista nukkumispaikan. Vaikka maan tippikulttuuri todennäköisesti motivoi tarjoilijoita palvelemaan asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla, niin portugalilaiset tuntuvat silti olevan aidosti ystävällisiä ja välittömiä muita kohtaan.
Samanlaista ystävällisyyttä ja asiakaspalveluhenkisyyttä en ole vielä ikinä kohdannut Suomessa. Ja luulen sen jäävän näillä leveysasteilla jatkossakin haaveeksi.

EU:n esittelysivu Portugalista>